Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Αστικά γλυπτά


I've got a little black book with my poems in


I've got a bag with a toothbrush and a comb in

When I'm a good dog they sometimes throw me a bone in


Τα καΐκια και οι Αιγύπτιοι

Είναι στο λιμάνι. Επιστρέφοντας διαλέγω πάντα το δρόμο της παραλίας. Είναι ένας τρόπος να μην βλέπω την πολλή την κίνηση και να τα λέμε με έναν από τους έρωτες της ζωής μου, τη θάλασσα, έστω και με ένα βιαστικό πέρασμα. Τους βλέπω πάντα εκεί. Μαγειρεύουν γύρω από μια γκαζιέρα πετρελαίου τα φαγητά τους με παστουρμάδες και μπαχάρια, σαφράνια και πιπέρια και κανέλα και κύμινο και ψάρια που ψαρέψανε από μια θάλασσα μακρινή σ’ αυτούς, μπαλώνουν τα δίχτυα του αφεντικού, ξεχωρίζουν το αλίευμά τους. Είναι κι αυτό το ψαράκι ταξικό, τώρα που το σκέφτομαι. «Πρώτα», για τους πλούσιους, «δεύτερα», για τους μεσαίους, «τρίτα ψάρια», για το λαουτζίκο και τις γάτες των πρώτων.




Είναι εδώ τώρα και στέλνουν το έμβασμα σ’ ευρώ, στη φτωχή τους χώρα, σε κάποια μάνα και κάποια φουκαριάρικα αδέλφια, όπως οι δικοί μας, όταν η Ελλάδα τους διαολόστειλε στις φάμπρικες της Γερμανίας, μετά τον πόλεμο και στη χούντα. Αυτοί όμως γελάνε, δεν είναι σκυθρωποί. Τα καταφέρνουν κουτσά στραβά. Μου αρέσει που τους βλέπω εδώ, δίπλα μας κι ανάμεσά μας, γιατί όπως τα μπαχάρια τους κάνουν πικάντικο το φαγητό, έτσι κι αυτοί δίνουν χρώμα στη μουντή καθημερινότητα. Και είναι και καλοί άνθρωποι. Σοβαρά.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΝΗΣΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, (στ. μουσ. Αρλέτα)


















Γιατί είμαι ένα νησί μέσα στην πόλη
Κανείς δε με γνωρίζει κι ας με ξέρουν όλοι

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Παζάρι κατ στη Σαναά της Υεμένης



Ένα βιντεάκι που τράβηξα σε ένα ταξίδι. Η εν λόγω σκηνή λαμβάνει χώρα κάθε μεσημέρι σε μερικές γωνιές και μοιάζει με ένα χρηματιστήριο του κατ. Το κατ είναι ένα ψυχοδραστικό φυτό, που εμπεριέχει ένα είδος αμφεταμίνης (καθινόνη) και χρησιμοποιείται ευρέως στην Υεμένη. Η χρήση γίνεται με μασούλημα μίας μεγάλης χούφτας φύλλων και κράτημα στο στόμα και αλλαγή κατά διαστήματα.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Προσηλωμένοι στο παιχνίδι του Μα-Ζονκ, Κυριακή σε μια πλατεία της Σανγκάης


Μία φωτό από ένα ταξίδι στην Κίνα, το 1999.

Italo Calvino: Αόρατες πόλεις. Η Φύλλιδα

Σκέψεις



Η Φύλλιδα είναι μία πόλη με πολλά θέλγητρα: Γεμάτη γωνιές και μικρά σημεία όλο ενδιαφέρον, μαγνητίζει τον επισκέπτη. Και δεν είναι μόνον τα σημεία. Οι ίδιες οι διαδρομές είναι ενδιαφέρουσες. Είναι μία πόλη που ερωτεύεσαι. Και ο Calvino περιγράφει μία πορεία σε αυτό τον έρωτα που μοιάζει με την πορεία του έρωτα ανάμεσα σε δύο οποιουσδήποτε ανθρώπους. Άλλες φορές ο επισκέπτης φεύγει από την πόλη με μία γλυκόπικρη ανάμνηση, άλλοτε μένει, συχνά για μια ολόκληρη ζωή. Και όταν συμβαίνει αυτό, σταδιακά τα χρώματα που στην αρχή αντίκριζες, το διαφορετικό, αυτό που σου τράβηξε την προσοχή, αρχίζει σταδιακά να ξεθωριάζει και να σβήνει στη λήθη της πρώτης εντύπωσης. Αρχίζεις πλέον να αναζητάς τον πρακτικό και γρήγορο δρόμο κυνηγημένος από τους «πιστωτές» που συμβολίζουν ίσως τα κάθε λογής πράγματα που μας κυνηγάνε καθημερινά, κάνοντάς μας σιγά σιγά να χάνουμε το ενδιαφέρον στις γλυκές λεπτομέρειες της ζωής: Την αλάνα που παίζαμε μικροί, ένα ηλιοβασίλεμα, το παγκάκι από το οποίο χαζεύαμε το πάρκο, την μικρή παραλία που κάναμε μπάνιο γυμνοί, μία κασέτα με μία συλλογή αγαπημένων τραγουδιών που ακούγαμε τις μέρες που ήμασταν στις μαύρες μας και που σκονισμένη πια σε ένα συρτάρι έχει καιρό να παίξει, μια και τα μαγνητόφωνα έχουν πια χαθεί. Όλα αυτά τα ξαναθυμόμαστε εδώ κι εκεί, γιατί δεν έχουν σβήσει αλλά κάπου έχουν αφήσει το μνημονικό τους ίχνος, όπως το πέρασμα εκείνου του κοριτσιού στη Φύλλιδα που με τα φαρδυμάνικά του περνούσε από μία στοά πριν τριάντα χρόνια, και τόσα χρόνια μετά ο χώρος αυτός έχει την ανάμνησή της και γίνεται γι’ αυτό πιο όμορφος.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Χελιδόνι και φεγγάρι

Posted by Picasa

Το σούπερ – μάρκετ

Στο ταμείο διαπιστώνω για μια ακόμη φορά πόσο ισχύει ώρες ώρες ο νόμος του Μέρφυ. Είμαι μέγας Μερφολόγος. Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Η ουρά στην οποία βρίσκεσαι πηγαίνει πάντα πιο αργά. Λίγο πριν φτάσεις στο ταμείο, κάποιος αποφασίζει να πληρώσει με πιστωτική κάρτα. Για κάποιο μυστηριώδη λόγο, στη χώρα που λέγεται Ελλάδα, για να πληρώσει κανείς με πιστωτική, πρέπει περίπου να συγκληθεί το Δ.Σ. της εταιρείας. Η ταμίας σηκώνεται, πηγαίνει στο γκισέ υποδοχής, καλεί κάποιο όνομα (την «υπεύθυνη» – τι σαχλό επίθετο κι αυτό) κάτι κάνουν, επιστρέφει στο ταμείο, ξαναχτυπά νούμερα σε ένα μηχανάκι, πέφτουν υπογραφές και κάποια στιγμή ολοκληρώνεται αυτή η φοβερή συναλλαγή. Τελείωσες; Αμ δε! Αμέσως μετά ακολουθεί ένας τυπάκος, ο οποίος έχει μόνο μια σακούλα ντομάτες και δύο μπύρες. Άντε λες, φτάσαμε. Έλα όμως που ο τύπος έχει ξεχάσει να ζυγίσει τις ντομάτες. Πρέπει λοιπόν να πάει μέσα, να τις ζυγίσει και να επιστρέψει. Μερφολογικός παράδεισος δηλαδή. Εντάξει, το ξέρω πως όλη αυτή η μερφολογία βασίζεται σε ένα πολύ απλό φαινόμενο της ανθρώπινης νόησης που λέγεται επιλεκτική μνήμη και που απλούστατα σε κάνει να θυμάσαι μόνο όσα για κάποιο λόγο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ή είναι ανώδυνα για σένα. Ξεχνάς για παράδειγμα τη φορά που εσύ ξέχασες να ζυγίσεις τις ντομάτες ή πήγες να πληρώσεις με κατοστάευρο, κτλ κτλ. Αλλά πώς αλλιώς θα νοηματοδοτούσαμε βαρετές τυπικές διαδικασίες όπως τις ουρές στα ταμεία;

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Halong Bay, Vietnam



Posted by Picasa

«Φράνσις» (Frances) - Του Graeme Clifford (1982)

Σκέψεις και σχόλια

Η λέξη «τραγικός» λέγεται στις μέρες μας χωρίς πολλές αναστολές, αλλά σπάνια νοείται με τον τρόπο που περιγράφει η ταινία, δηλαδή ενός θανάσιμου λάθους ενός προσώπου που οδηγεί στην καταστροφή του. Ωστόσο, ταιριάζει απόλυτα στην πραγματικά φρικτή ιστορία της Frances Farmer, που ήταν ένοχη, ούσα μία μοντέρνα γυναίκα, με ελεύθερη σκέψη, παγιδευμένη στο 1938.


Έφηβη ακόμη, η νεαρή Frances (Jessica Lange) σκανδάλιζε το Σιάτλ του 1931 με την έκθεσή της για το θάνατο του θεού και τα ταξίδια της στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση. Μία όμορφη γυναίκα που φιλοδοξούσε να γίνει ηθοποιός, πέτυχε σύντομα ένα συμβόλαιο με το Χόλιγουντ, αλλά οι επαναστατικές και αριστερίστικες απόψεις της έκαναν τα αφεντικά των κινηματογραφικών στούντιο να αγανακτήσουν. Αυτό την οδηγεί στο ποτό, ενώ παράλληλα η μητέρα της Lillian (Kim Stanley) που έχει εμμονή με την καριέρα της, πετυχαίνει να χαρακτηριστεί η Φράνσις ως ανίκανη και αναλαμβάνει τον έλεγχο της ζωής της, προσπαθώντας, παρά τη θέλησή της, να την κάνει να επιστρέψει στο Χόλιγουντ. Όταν η Φράνσις προσπαθεί να την αψηφήσει, καταλήγει σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, και υπόκειται στην πιο βάναυση και απάνθρωπη αντιμετώπιση, που την σπάει και την καταστρέφει.

Οι σκηνές στο ψυχιατρικό ίδρυμα είναι φρικτές, με τις θεραπείες με τα ινσουλινικά σοκ και τις ηλεκτροσπασμοθεραπείες καθώς και τις περίπου ερασιτεχνικές εγχειρίσεις εγκεφάλου, αλλά και τον εξαναγκασμό σε πορνεία ως το κερασάκι στην τούρτα. Σίγουρα τέτοια μέρη τρέλαιναν οποιονδήποτε αν δεν ήταν ήδη ψυχικά ασθενής.

Η Φράνσις δεν μένει ήσυχη για πολύ. Με την επόμενη επανάστασή της ωστόσο, λοβοτομείται και γίνεται ένα πειθήνιο, επίπεδο, με αμβλύ συναίσθημα πλάσμα. Κάπου εκεί το φιλμ τελειώνει ενώ εμείς έχουμε γεμίσει αγανάκτηση με τους τρόπους ελέγχου που επέβαλλε μία ολόκληρη «δημοκρατική» Αμερική στους πολίτες της.

Αν και η ταινία είναι συναισθηματικά εστιασμένη στη Φράνσις, και ο σκηνοθέτης θέλει να μας κάνει να ταυτιστούμε με αυτή και να την αγαπήσουμε, χρησιμεύει και ως μία προειδοποίηση: Το μήνυμα βασικά είναι ότι εάν ανοίγεις το στόμα σου και εκφράζεις αθεϊστικές, αριστερίστικες, φιλελεύθερες (όχι με τη στρεβλή σημερινή έννοια φυσικά) απόψεις, είναι πιθανό να την πατήσεις, ειδικά στις Η.Π.Α. (αλλά και στην Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά στην αθεΐα). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές παραγωγές για τη ζωή της Farmer γυρίστηκαν στα πρώτα χρόνια του Ριγκανικού καθεστώτος, και ενώ οι Η.Π.Α. έκαναν μία απότομη δεξιά στροφή. Ο ίδιος ο Ρίγκαν πίστευε ότι οι άθεοι δεν ήταν πολίτες των Η.Π.Α. Μήπως κι εδώ με τις ταυτότητες, τις εικόνες σε δικαστήρια, βουλή και σχολεία, και το θεοκρατικό μας σύνταγμα, είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα; Εν κατακλείδι, η μαύρη διαπίστωση της ταινίας, αλλά και της καθημερινής εμπειρίας, είναι ότι δεν συμφέρει να είσαι διαφορετικός.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Italo Calvino: Αόρατες πόλεις. Η Ερσίλια. Σύντομα σχόλια

«Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω,

ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,

που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα»

Καβάφης: Η Πόλις




Στη νουβέλα του ο Italo Calvino μας ταξιδεύει μέσα από φανταστικές πόλεις σε μία παράξενη σημειολογία με το όχημα του μαγικού ρεαλισμού. Η Ερσίλια είναι μία από αυτές της πόλεις. Είναι μία πόλη που πεθαίνει και αναγεννάται αέναα. Ακόμη περισσότερο, δεν μένει σε ένα μέρος. Οι κάτοικοι τη φτιάχνουν αλλού, αφού έχουν εγκαταλείψει την παλιά Ερσίλια, που μόνο τα νήματα που πλέκουν για να υποδηλώσουν το δίκτυο των σχέσεών τους μένουν για να την και να τους θυμίζουν. Ο Calvino επιχειρεί να παρουσιάσει με απτό τρόπο (κυριολεκτικά απτό: τα νήματα των σχέσεων είναι υλικά που μάλιστα επιβιώνουν σε πείσμα του χρόνου) το αόρατο πλέγμα, ένα άλλο επίπεδο που υπάρχει πίσω από την πόλη (αλλά εδώ που τα λέμε και πίσω από κάθε ομάδα ανθρώπων που συγχρωτίζονται).

Ο Calvino επισημαίνει ότι οι άνθρωποι, τα πρόσωπα δεν είναι σημαντικά: Τα νήματα είναι η ψυχή της Ερσίλια: Τα σπίτια, οι ζώντες και οι νεκροί μπορούν να φθαρούν ή απλά να πάψουν να υπάρχουν ή να φύγουν. Οι σχέσεις όμως, αυτό που πραγματικά κάνει την μάζωξη πόλη, που τη διαφοροποιεί από ένα απλό συρφετό ανθρώπων, ο συνεκτικός ιστός της, που έτσι μοιάζει να είναι και στην Ερσίλια και μάλιστα τόσο ορατός, είναι ο εαυτός της.

Γιατί οι κάτοικοι φεύγουν; Γιατί οι σχέσεις γίνονται τόσο πυκνές που καταντούν ασφυκτικές. Η σημερινή pop κουλτούρα και το διαδίκτυο λειτουργούν λίγο σαν τις χορδές του Calvino. Αμέτρητα νήματα συνδέουν σταρ του σινεμά, εργάτες, υπαλλήλους, παπάδες, εφευρέτες και συνθέτες, μαύρους και λευκούς, όλους τους κατοίκους του πλανήτη, δημιουργώντας έναν απείρως πολύπλοκο ιστό αράχνης που τελικά καταπίνει όλο τον κόσμο.

Κι ακόμη φαντάζομαι τα νήματα του Calvino να με ακολουθούν όπου κι αν πάω από τη στιγμή της γέννησής μου ως το θάνατο. Κάθε μόριο του σώματός μου έχει ίσως το δικό του νήμα. Αν το σκεφτεί κανείς περισσότερο, τα νήματα αυτά δεν έχουν αρχή και τέλος. Όταν πεθαίνουμε αυτά συνεχίζουν. Όταν γεννιόμαστε τα νήματα του σώματος της μητέρας ενσωματώνονται στην εμβρυϊκή μας υπόσταση. Σε κανένα σημείο αυτά τα νήματα δεν εμφανίζονται από το πουθενά.

Προχωρώντας τη συλλογιστική αυτή ένα βήμα πιο κάτω, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι εμείς «οι ίδιοι» κυριολεκτικώς κατ’ ουσία δεν υπάρχουμε: Καθώς μεγαλώνουμε, τα μόρια του σώματός μας διαρκώς ανταλλάσσονται με το περιβάλλον. Σε ένα ανώτερο επίπεδο, μέσω της αναγέννησης και του θανάτου των κυττάρων, το δέρμα μας ανανεούται κάθε μήνα, το εσωτερικό του στομάχου κάθε πέντε μέρες, όλο το σώμα μας κάθε δύο χρόνια περίπου. Δεν είμαστε τίποτε περισσότερο από μία κοχλάζουσα μάζα νήματα του Calvino, βελονιές στο ύφασμα του χωροχρόνου.

Το όριο ανάμεσα σε «μας» και τους γύρω μπορεί υπό αυτή την έννοια να θεωρηθεί και ως εντελώς φαντασιακό. Όπως είπε και ο Deepak Chopra: «Δεν υπάρχει πρόσωπο. Ένα πρόσωπο είναι πεπλεγμένο στην πολυοντότητα της ανθρωπότητας και δεν υφίσταται ως μία χωριστή ταυτότητα.»

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Zzzzzzz 2.


Posted by Picasa

Silver Surfer

Η αρχή


Το 1966, οι Stan Lee και Jack Kirby δημιούργησαν τον Silver Surfer. Στο τεύχος των Φανταστικών Τεσσάρων (Fantastic Four) υπ. αριθμ. 48, ο κόσμος γνώρισε τον Galactus, Αυτόν που Καταβροχθίζει Κόσμους (Devourer of Worlds), και τον κήρυκά του τον Silver Surfer. Στην πρώτη ιστορία, ο Silver Surfer έρχεται στον πλανήτη Γη για να προαναγγείλει την άφιξη του αφέντη του, του Galactus. Αλλά μέχρι το τέλος της τριλογίας αυτών των πρώτων τευχών, υπό τον τίτλο «Ο Ερχομός του Galactus», ο Silver Surfer ερωτεύεται μία νεαρή κοπέλα με το όνομα Alicia Masters. Ο Silver Surfer προδίδει τον Galactus, ώστε να σώσει ίσως τη Γη. Αλλά με τι κόστος; Την ελευθερία του. Ο Galactus τιμωρεί την προδοσία του Silver Surfer περιβάλλοντας τη Γη με ένα φράγμα, που εμποδίζει μόνο τον Silver Surfer να εγκαταλείψει τον πλανήτη.




Η πρώτη εμφάνιση του Silver Surfer to 1966.



Η συνέχεια της ιστορίας του Silver Surfer

Οι αναγνώστες λάτρεψαν τον Silver Surfer. Μέσα στους επόμενους μήνες, ο Silver Surfer εμφανίστηκε σε αρκετά άλλα περιοδικά, μέχρι που απέκτησε το δικό του, το 1968, από τους Stan Lee and John Buscema. Εκεί παρουσιάζεται όλη η ιστορία του. Στο Silver Surfer υπ. αριθμ. 1 αποκαλύπτεται ότι ο Silver Surfer είναι από ένα μακρινό πλανήτη που λέγεται Zenn-La. Κανείς δεν είναι ασημί στον Zenn-La ή έχει τις ιδιότητες του Silver Surfer. Αλλά όταν η κοινωνία του Zenn-La που δεν ήταν συνηθισμένη στη βία ή στον πόλεμο δέχεται εισβολή από τον πανίσχυρο Galactus, μόνο ένας άνθρωπος όρθωσε το ανάστημα του για να τους σώσει, ο νεαρός Norrin Radd. Ο Norrin Radd δέχτηκε να γίνει βοηθός του Galactus, με ανταμοιβή τη σωτηρία του Zenn-La. Ο Galactus συμφώνησε και μετέφερε το νεαρό Ζενλαβιανό μέσα σε ένα Γήινο, το Silver Surfer. Ο Silver Surfer άφησε την αγαπημένη του Shalla-Bal στη Γη και άρχισε να ψάχνει γαλαξιακά μονοπάτια από τα οποία θα μπορούσε να τραφεί ο Galactus. Τώρα, άγνωστο μετά από πόσα χρόνια, δεκαετίες ή αιώνες ο Silver Surfer εξορίστηκε και πάλι στη Γη.

Ο Mefisto

Στο τεύχος υπ. αριθμ. 3 συνάντησε έναν από τους πιο διαβολικούς χαρακτήρες που εμφανίστηκαν σε κόμικς, τον Mefisto, ο οποίος ήθελε την ψυχή του. Και από τότε θα ήταν ο πιο θανάσιμος εχθρός του Silver Surfer. Εκεί διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο φιλειρηνικοί όσο νόμιζε. Ανακάλυψε τη βία, το κακό, την αλαζονεία στον άνθρωπο. Τόσο πολύ μάλιστα που θύμωσε και το ίδιο συνέβη και με τους θαυμαστές. Οι θαυμαστές δεν ήταν τόσο εξοικειωμένοι με τέτοιες ιστορίες.

Το τέλος (;)

Η δημοτικότητα του Silver Surfer δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο όταν πρωτοεμφανίστηκε. Οι θαυμαστές τον ήθελαν πίσω ως υποστηρικτικό χαρακτήρα, και αυτό πήραν. Ο Silver Surfer δεν θα είχε το δικό του περιοδικό ως τα 1982, με ένα μόνο τεύχος των Stan Lee and John Byrne και μετά, το 1987 με μία νέα σειρά γραμμένη από τον Steve Englehart.

Ο Silver Surfer είχε επίσης τα δικά του κινούμενα σχέδια, σε μία σειρά που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 1998 και διεκόπη πρόωρα, στο 13ο επεισόδιο, λόγω διαφωνιών μεταξύ της Marvel Comics και της Saban. Ωστόσο, αυτά τα 13 επεισόδια έφεραν νέους θαυμαστές και η εταιρία Toy Biz σχεδιάζει μία σειρά παιχνιδιών Silver Surfer, παρά το τέλος της σειράς.

Ο μεταφυσικός συμβολισμός: Η δουλειά του Jack Kirby

Ο Jack Kirby, που είναι γενικώς παραδεκτό ότι αποτελεί τον πιο γόνιμο και δυναμικό σκιτσογράφο όλων των εποχών, ερωτήθη κάποτε πως του ήρθε η ιδέα για έναν από τους πιο ασυνήθιστους χαρακτήρες.

«Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να βρω κάτι καινούργιο. Δεν μπορούσα να βασίζομαι στους γκάνγκστερ για πάντα. Και, για κάποιο λόγο ανέτρεξα στη Βίβλο, και μου ήρθε η ιδέα για τον Galactus. Και βρισκόμουνα μπροστά σε αυτή την τρομερή φιγούρα, που την γνώριζα πολύ καλά, γιατί τον ένιωθα όλη μου τη ζωή, και ήξερα με σιγουριά πως δεν θα μπορούσα να τον χειριστώ όπως χειριζόμουν οιονδήποτε άλλον θνητό χαρακτήρα.

»Και θυμάμαι στην πρώτη μου ιστορία έπρεπε να απεμπλακώ για να δώσω μία λύση... φυσικά ο Silver Surfer είναι ο έκπτωτος άγγελος: Όταν ο Galactus τον εκτόπισε στη Γη, αυτός έμεινε εκεί και αυτή ήταν η αρχή της περιπέτειάς του.

»Ήταν οι πρώτοι θεοί στα κόμικς, και έτσι άρχισα να σκέπτομαι αυτές τις ιστορίες. Άρχισα να ερωτώ... όλους τους άλλους, άλλες κοινωνίες, όλες είχαν τους θεούς τους, αλλά ποιοι ήταν οι δικοί μας; Ποια ήταν η θέση της δικής μας κοινωνίας, και ποιες ήταν οι μυθικές μας φιγούρες;»

(J. Kirby, συνέντευξη στο κανάλι Sci-fi, 1989)

Άλλοι συμβολισμοί: Ο Silver Surfer και η ψυχή

Σύμφωνα με ορισμένους αρχαίους μύθους, η ψυχή του ανθρώπου είναι προσδεδεμένη στο ανθρώπινο σώμα με μια ασημένια κλωστή, που την αγκυρώνει στη σάρκα. Με ένα παρόμοιο τρόπο, ο Silver Surfer φυλακίστηκε στη Γη από τον Galactus, ως τιμωρία επειδή αψήφησε τη θεότητα που κατέτρωγε ολόκληρους κόσμους, όταν ο τελευταίος άρχισε να έχει βλέψεις για τη Γη.

Ο Silver Surfer αρχικά είναι διαποτισμένος με βαθιά αφέλεια, λόγω της οποίας σύντομα τον εκμεταλλεύονται οι άνθρωποι. Η δύναμή του του επιτρέπει να δαμάσει τις κοσμικές δυνάμεις, αλλά χρησιμοποιείται πάντα με διακριτικότητα και ευγένεια. Μπαίνοντας σε μία ιστορία των Φανταστικών Τεσσάρων (οι οποίοι αντιπροσώπευαν τις τέσσερις φύσεις του ανθρώπου: τη σωματική, την πνευματική, τη συναισθηματική και την μεταφυσική ή κατά άλλους και σε ένα άλλο επίπεδο, τη φωτιά, τον άνεμο, τη γη και το νερό) ο Silver Surfer αμέσως προσήλκυσε το ενδιαφέρον μεταξύ θαυμαστών και μαζικών μέσων.




Δύο τεύχη των «Φανταστικών Τεσσάρων» με τον Silver Surfer.



Στην πρώτη του επαφή με άνθρωπο, του δίνεται κάποια τροφή, και αυτός δηλώνει:

«Στ’ αλήθεια καταναλώνετε αυτά τα πράγματα; Ο Galactus είχε δίκιο, τα θαύματα του σύμπαντος δεν έχουν όρια.»

Στα επόμενα πάνελ εκδικείται τον Dr Doom, που σχεδίαζε να υποδουλώσει τη Γη, κλέβοντας τις δυνάμεις του. Καθώς παίρνει την εκδίκησή του, ο Silver Surfer καταλήγει:

«Σε όλους τους Γαλαξίες, σε κάθε μακρινό άστρο, μία αλήθεια είναι γνωστή... πως ό,τι σπέρνεις θερίζεις.»

Κατά κάποιους, ο Galactus και ο Silver Surfer συμβόλιζαν το τρομερό κακό που πλανιώταν πάνω από τα κεφάλια των Αμερικανών, αλλά και όλου του κόσμου στα ψυχροπολεμικά χρόνια του ’60, και του παράξενου συνδυασμού ιδεαλισμού και δύναμης που απαιτούνταν για να αντισταθεί κανείς στο σύστημα. Για τα παιδιά με μόνο μια υποψία του πολέμου του Βιετνάμ και της αντίστασης σε αυτόν, ο μύθος του Galactus εγκυμονούσε κρυφά νοήματα. Τι να ήταν αυτό το φοβερό ταξίδι του Ανθρώπινου Πυρσού (ενός εκ των Φανταστικών Τεσσάρων) αν όχι μια ψυχεδελική εμπειρία αλλαγής της συνειδητότητας;




Το τεύχος όπου οι Απάνθρωποι κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση και μάχη με τον Silver Surfer

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Απάνθρωποι (Inhumans), μία ακόμη ομάδα που αντιμαχόταν ο Silver Surfer άγγιζαν τη βαθύτερη χορδή. Στα παιδιά της Αμερικής του ’60, αυτές οι ιστορίες έλεγαν ότι υπάρχουν κι άλλες κοινότητες στον κόσμο, οι οποίες αν και ξένες και αντίθετες με τα πιστεύω τους, δεν είναι απαραίτητα κακές. Σαν πρωτο-χίπηδες, οι Απάνθρωποι δημιούργησαν μία υπόγεια κουλτούρα, θελκτική και στους στρέιτ (ο τελευταίος όρος όχι με τη σεξουαλική σημασία του σήμερα, αλλά μάλλον την πολιτική και της κοσμοθεωρίας εν γένει).

Ο Galactus

Ο Galactus ήταν ένα ον με κοσμικές διαστάσεις που θρέφεται από τη ενέργεια πλανητών με ζωή. Δεν τον απασχολούσαν οι σύντομες, ανώνυμες ζωές των κατοίκων τους. Στο πρώτο κιόλας τεύχος δήλωσε:

«Δεν έχω καμία μοχθηρία... το συναίσθημα είναι για κατώτερα όντα.»




Ο Galactus

Ο Galactus ήταν μία μεταφορά των κοσμικών δυνάμεων που αγνοούν τις ανθρώπινες αξίες και φιλοδοξίες. Ο Kirby θεώρησε ότι η ζωή θα μπορούσε να πάρει μορφές τόσο διαφορετικές στο μέγεθος και στη δύναμη όσο και η στερεά ύλη.

Εν κατακλείδι

Οι Φανταστικοί Τέσσερις, με τον Silver Surfer, τον Galactus και τους άλλους χαρακτήρες με τις ιστορίες τους, όπου διαρκώς κάτι ανακάλυπταν, ταίριαζαν απόλυτα με το ‘zeitgeist’ της δεκαετίας του ’60. Πολλά κόμικς και πριν και μετά έδωσαν έμφαση στη σύγκρουση, αλλά ελάχιστα είχαν το ίδιο πνεύμα εξερεύνησης. Αυτό που ήταν σημαντικό δεν ήταν το μέγεθος των μαχών που λάμβαναν μέρος στις ιστορίες, αλλά η διαρκής ανακάλυψη νέων πραγμάτων, κόσμων, πραγματικοτήτων: Οι Μυστικοί Κόσμοι, οι Αρνητικές Ζώνες, οι μικρό-κοσμοι και τα συναφή. Τίποτε δεν ήταν απόλυτο, πάντα υπήρχε μία ακόμη διάσταση, ένας ακόμη κόσμος, πάνω, κάτω, πίσω, πριν ή μετά. Τα κόμικς αυτά αγκάλιασαν τις κλίσεις της εποχής προς την ενδοσκόπηση, την πολιτισμική ανθρωπολογία, και τον διεθνισμό.

Ο Silver Surfer και οι άλλοι χαρακτήρες ήταν σπουδαία κόμικς για μια γενιά που αντιμετώπιζε μεγάλα ζητήματα και προβληματισμούς. Συνεχώς υπενθύμιζαν στους αμερικανούς αναγνώστες (το πρώτο κοινό – στόχος) ότι δεν θα κατανοούσαν ποτέ επαρκώς τις δυνάμεις που ρύθμιζαν τα πράγματα, όπως και το φόνο ενός προέδρου τους, τη στρατολόγηση απρόθυμων ανδρών για αποστολή στον πόλεμο του Βιετνάμ, ή τις δολοπλοκίες του Ψυχρού Πολέμου. Όπως καλά το έθεσε κάποιος αναγνώστης, παιδί ακόμη στη δεκαετία του ’60, «καθώς η Αμερική ακόμη παλεύει να συμβιβαστεί με τη δεκαετία εκείνη και τις αλλαγές που επέφερε, το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είχαμε την εμπειρία ηρώων που αντέχουν στο χρόνο και μας επηρεάζουν ακόμη».

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη)





Posted by Picasa

Cyber ethnography / netnography

«Κυβερνοχώρος. Μία συναινετική ψευδαίσθηση που βιώνεται καθημερινά από δισεκατομμύρια χειριστές σε κάθε έθνος, από παιδιά που μαθαίνουν αριθμητικές έννοιες… Μία γραφική αναπαράσταση στοιχείων που αντλούνται από βάσεις σε κάθε υπολογιστή της ανθρωπότητας. Αφάνταστη περιπλοκότητα. Γραμμές φωτός παραταγμένες στο αδιάστατο της διάνοιας, συμπλέγματα και γαλαξίες πληροφοριών.» (66)


«Νευρομάντης» - «Neuromancer» του William Gibson, 1984, για αυτή τη μετάφραση ο υποφαινόμενος. Σσ. Στην αρχική Ελληνική μετάφραση του Δ. Σταματιάδη, εν έτει 1989, εκδ. Aquarius, ο κυβερνοχώρος, άγνωστη ακόμη έννοια, αποδίδεται ως ηλεκτροσύμπαν [sic].



Cyberspace λοιπόν, κατ’ αντιπαράθεση με το meatspace, τον «κρεατοχώρο» όπως το θέλει ο Gibson, ο ευαγγελιστής του κυβερνοπάνκ και γλωσσοπλάστης του όρου, και cyber (cybernetic - κυβερνητική) και η εθνογραφία του.

Η κυβερνητική εθνογραφία ή εθνογραφία του διαδικτύου ή του κυβερνοχώρου, ορίζεται ως η μελέτη των online κουλτουρών και κοινοτήτων που αναπτύσσονται με τις διαμεσολαβημένες επικοινωνίες των υπολογιστών. Ένας συναφής όρος είναι ο «Netnography» (θα μπορούσε ίσως να αποδοθεί ως Net-νογραφία ή Δικτυονογραφία) που επινοήθηκε ως συνδυασμός των λέξεων net και ethnography, κυρίως όμως επικεντρωμένη στο marketing, στις καταναλωτικές μελέτες κ.τ.τ. Είναι δε περισσότερο ποσοτικού τύπου (βλ. και παρακάτω).

Τέσσερις τουλάχιστον διαφορές εντοπίζονται ανάμεσα στην online, διαμεσολαβημένη από υπολογιστές ή εικονική αλληλεπίδραση κατά την κυβερνογραφία (για να φτιάξουμε και εμείς έναν όρο!) και στην προσωπική – παραδοσιακή, RL (από το Real Life) ή F2F (από το Face-to-Face):

§ Πρώτον, το κειμενικό, μη φυσικό και απογυμνωμένο από τις συνήθεις κοινωνικές νύξεις πλαίσιο του online περιβάλλοντος.

§ Δεύτερον, ένα νέο, άνευ προηγουμένου, επίπεδο πρόσβασης σε μέχρι τούδε μη παρατηρήσιμες συμπεριφορές των αλληλεπιδρώντων υποκειμένων.

§ Τρίτον, ενώ οι παραδοσιακές αλληλεπιδράσεις δεν μένουν στο χρόνο, οι online κοινωνικές αλληλεπιδράσεις συχνά καταγράφονται και αποθηκεύονται, δημιουργώντας μόνιμα αρχεία.

§ Τέλος, η κοινωνική φύση του νέου μέσου δεν είναι βέβαιο εάν εντάσσεται σε ένα ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο ή σε ένα καινοφανές, μοναδικό υβρίδιο.

Μία μελέτη περίπτωσης ανθρωπολογικής μελέτης στο διαδίκτυο που ανακλά με χαρακτηριστικό τρόπο τα παραπάνω είναι και αυτή:

http://sexualities.sagepub.com/cgi/content/abstract/5/4/387 [Sexualities, Vol. 5, No. 4, 387-406 (2002)]

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Mark J. McLelland δεν κάνει απλώς μία (ποιοτικού τύπου) κυβερνογραφική μελέτη των gay ανδρικών κοινοτήτων στην Ιαπωνία, αλλά και μία ενδοσκόπηση της έρευνάς του αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Το διαδίκτυο έχει κάνει δυνατή την πρόσβαση και εργασία με μία μεγαλύτερη ποικιλία Ιαπώνων gay ανδρών που προηγουμένως ήταν αδύνατη.»

Ο McLelland επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του Appadurai ότι αυτή η τεχνολογία παρέχει μία μοναδική ευκαιρία για τη δόμηση σχέσεων μεταξύ ατόμων, που κατά τα άλλα είναι «deterritorialized» – όρος επινοημένος από τους Gilles Deleuze και Félix Guattari, στον Αντι-Οιδίποδα (1972), τον 1ο τόμο του «Καπιταλισμός και Σχιζοφρένεια», διεσπαρμένοι και διεθνικοί.

Ο Liav Sade-Beck προτείνει μία ποιοτική (συνδυασμό online παρατηρήσεων, συνεντεύξεων, και ανάλυση περιεχομένου) έναντι της ποσοτικής προσέγγισης. Βλ. σχετ.:

http://www.ualberta.ca/~iiqm/backissues/3_2/pdf/sadebeck.pdf

Ο ίδιος έχει κάνει μία έρευνα (όπ. παρ.) για την Εικονική Υποστήριξη στην Απώλεια και το Πένθος σε Ισραηλινούς, μέσω ανάλυσης περιεχομένου εικονικών κοινοτήτων, αιθουσών συζητήσεων (chat rooms), εικονικών εφημερίδων και βάσεων δεδομένων. Υπάρχουν ενδιαφέροντα σχόλια του ιδίου για την έρευνά του. Το πιο σημαντικό είναι ότι εν τέλει προέβη και σε μία παραδοσιακή εθνογραφική μελέτη μέσω συνεντεύξεων offline με τα υποκείμενά του. Καταλήγει ότι αυτή ήταν μία χρήσιμη συμπληρωματική προσέγγιση. Η λέξη συμπληρωματική είναι κλειδί για το ζήτημά μας, καθώς διαφαίνεται ότι ενδεχομένως η κυβερνογραφία δεν είναι απλώς μία άλλη μορφή εθνογραφίας αλλά αποδίδει με διαφορετικό τρόπο διαφορετικά στοιχεία και ότι είναι πιθανόν να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο ενώπιον του διλήμματος: Το ένα, το άλλο ή και τα δύο;




Κυβερνοχώρος: Ένας «πραγματικός» χάρτης του διαδικτύου σε παγκόσμια κλίμακα, που απεικονίζει τις συνδέσεις μεταξύ κόμβων

(από http://chrisharrison.net/projects/InternetMap/index.html)



Δείτε ακόμη:

Τι έκαναν άλλα πανεπιστήμια τότε το 2002;

http://openanthropology.wordpress.com/2007/10/15/another-revolution-missed-anthropology-of-cyberspace/

Μερικές πρώιμες σκέψεις και ανησυχίες του A.Wittel (2000):

http://www.qualitative-research.net/fqs-texte/1-00/1-00wittel-e.pdf

Τα ζητήματα δεοντολογίας που τίθενται:

Haken, D. (2000). Ethical Issues in the Ethnography of Cyberspace. Ethics And Anthropology: Facing Future Issues In Human Biology, Globalism, And Cultural Property. Vol. 925, pp. 170-186.

Δείτε και αυτό: http://jai.or.id/jurnal/2004/73/01ktpdh73.pdf

Για την netnography:

http://www.ciadvertising.org/SA/spring_04/adv391k/karen/NetnoMethod.htm

κι ακόμη: Kozinets, Robert V. (2002), “The Field Behind the Screen: Using Netnography for Marketing Research in Online Communities,” Journal of Marketing Research, 39 (February), 61-72, και Kozinets, Robert V. (1999), “E-Tribalized Marketing? The Strategic Implications of Virtual Communities of Consumption,” European Management Journal, 17 (3), 252-264.

Α! Και τα άρθρα της Wikipedia στο ζήτημα είναι πολύ διαφωτιστικά.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Carthagena, Colombia, 2009 Part 1




Posted by Picasa

Εγώ και το διαδίκτυο

Το διαδίκτυο (δ) στη δική μου ζωή μπήκε σχετικά νωρίς, από το 1992. Το θεώρησα εκπληκτικό και σχεδόν απίστευτο τότε το ότι μηχανές σαν το gopher «πήγαιναν» σε χιλιάδες server και σου έφερναν κομμάτια πληροφορίας που τους παράγγελνες. Εννοείται ότι οι ταχύτητες και το πλήθος των πληροφοριών τότε ήταν ασύγκριτα λιγότερα σε σχέση με σήμερα. Ο χώρος αυτός ο ηλεκτρονικός μου φάνηκε ξαφνικά τότε άπειρος και ίσως απειλητικός. Είχα μόλις διαβάσει τον Κυβερνομάντη αλλά δεν περίμενα να δω σε μία (μονόχρωμη τότε) οθόνη τον προάγγελο του «ηλεκτροσύμπαντος».

Σταδιακά, άρχισα να χρησιμοποιώ περισσότερο το δ παρά να αξιολογώ και να ζυγίζω το τεχνικό κομμάτι του. Ο χώρος δεν μίκρυνε, μάλλον μεγάλωσε, αλλά η γνώση του τον έκανε λιγότερο απειλητικό και φαντασιακά πιο μικρό κατά συνέπεια.

Κανείς πρέπει να είναι ενήμερος ωστόσο για το πόσο εύκολα κι απλά μπορεί να την πατήσει αναφορικά με την εγκυρότητα και αξιοπιστία των προσφερόμενων πληροφοριών, μα αυτό δεν συμβαίνει ούτως ή άλλως παντού; Εκτιμώ ότι ο μόνος τρόπος να αναπτυχθεί η κριτική ικανότητα και τα φίλτρα του χρήστη είναι η μεγιστοποίηση της χρήσης - κι ας την πατήσει μερικές φορές - ώστε να αποκτήσει εμπειρία. Όσοι λόγω τεχνο-φόβου ή λοιπών επιφυλάξεων απέφυγαν τη χρήση του δ είναι σήμερα και οι λιγότερο ικανοί να σταχυολογήσουν όσα τους φέρνει το Google, να διαβάσουν γοργά ένα άρθρο, να αποφύγουν το copy-paste που ξαφνικά πολλοί σαν παιδάκια που ανακάλυψαν τα σπίρτα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν σε ανησυχητικά μεγάλο βαθμό.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Perfume Pagoda, Vietnam



Posted by Picasa

Επιχείρηση «Σωτηρία», υπό εμού

Ένας συριστικός ήχος διαπέρασε τα τοιχώματα του κρυογονικού θαλάμου, στην καρδιά του «HMS Beagle», κλάσης Cherokee, καθώς ο κεντρικός υπολογιστής ενεργοποιούσε εκτάκτως τη διαδικασία επαναφοράς πληρώματος. Μετά από δύο δεκαετίες σε ταχύτητα c 99%[1], οι φωτονικές μηχανές έπαψαν να λειτουργούν και τα ιοντικά φρένα ωθούσαν τεράστιους πίδακες ιόντων, ώστε το σκάφος να προσεγγίσει ομαλά το ηλιακό σύστημα και κατόπιν τη μητέρα Γη. Ο κυβερνήτης FitzRoy, ένας γερόλυκος του διαστήματος, έβηξε ξερά – σιχαινόταν τη γεύση της αμμωνίας που μερικά καταραμένα βακτήρια, καταφέρνοντας να διατηρούν ελάχιστο μεταβολισμό ακόμη και στον κρυοΰπνο, άφηναν στο στόμα. Βγήκε από την κάψουλά του με αργές κινήσεις προσπαθώντας να συνέλθει και παρακολουθώντας εναγωνίως τις άλλες δύο κάψουλες, αυτή του βιολόγου Charlie, ενός διδάκτορα του τμήματος εξωβιολογίας του ΜΙΤ και της νεαρής μηχανικού Alex να ακολουθούν την ίδια διεργασία.
- Καλημέρα και στους δυο, πέταξε αλαφιασμένα στους συντρόφους του. Σας έχω καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι πως πλησιάζουμε στο σπίτι και ο υπολογιστής ανέλαβε ήδη τα δέοντα. Τα κακά νέα είναι ότι η έκτακτη ενεργοποίηση του συστήματος, όπως ακούτε και από αυτή την καταραμένη σειρήνα, δείχνει ότι κάτι πάνω στο σκάφος δεν πήγε και πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή περνάμε τα δαχτυλίδια του Κρόνου. Είναι και το πρώτο ουράνιο σώμα που πλησιάζουμε, μετά την επίσκεψή μας στον Albemarle C743. Εάν πηγαίνουμε καλά, δεν πρέπει να έχουμε πάνω από 7 ώρες μέχρι τη Γη. Επομένως, Alex, κάνε ένα γενικό τσεκ στο σκάφος για να βρούμε τι στα κομμάτια πήγε στραβά. Δεν θα ήθελα φτάνοντας μετά από όλο αυτό το δρόμο να σκάσουμε σαν καρπούζια στην επιφάνεια της Γης.
- Έγινε κυβερνήτα ανταπάντησε η μηχανικός που καταλάβαινε το σκάφος, αλλά σχεδόν και καθετί μηχανικό, πιο καλά ίσως από τους ανθρώπους. Προχωράω σε έλεγχο συστημάτων.
Άρχισε να τρεκλίζει, μουδιασμένη ακόμη από τον κρυοΰπνο, πάνω στο δαιδαλώδη διάδρομο 9 που οδηγούσε στο μηχανοστάσιο. Οι άλλοι δυο πήραν το διάδρομο 3 για το πιλοτήριο. Φτάνοντας εκεί, ο κυβερνήτης του Beagle έριξε μία βιαστική ματιά στα όργανα. Δεν αποκάλυπταν και πολλά για το τι δεν δούλεψε και προκάλεσε όλο το σαματά.
- Ανυπομονώ να στείλω τα νέα, εάν οι επικοινωνίες δουλεύουν. Θα σκεφτεί κανείς τι είναι μερικές ώρες νωρίτερα, έπειτα από σαράντα ολόκληρα χρόνια; Όμως, 27 νέα ακραιόφιλα[2] που μάλλον λύνουν το πρόβλημα σίτισης των 22 δισεκατομμυρίων δεν είναι και λίγο πράγμα – έτσι δεν είναι Charlie; Ίσως μας ετοιμάσουν καμιά μεγάλη υποδοχή. Κλείσε όμως τώρα αυτόν το διαολεμένο συναγερμό για να σκεφτούμε με την ησυχία μας.
- Αμέσως καπετάνιε, έκανε ο βιολόγος και χώθηκε σε μία κόχη της κεντρικής κονσόλας.
Γύρισε δύο διακόπτες και ο ήχος σταμάτησε. Τα ολογραφικά συστήματα προβολής κατάστασης πτήσης όμως, χόρευαν με κόκκινα χρώματα μπροστά τους, δείχνοντας ότι το σκαρί δεν ήταν και στα καλύτερά του.
- Νιώθω ότι καταφέραμε το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο μας και ίσως σώσαμε τους περισσότερους ανθρώπους από όλους μαζί τους ήρωες της ιστορίας. Εάν βέβαια σώσουμε τους εαυτούς μας πρώτα, είπε ο Charlie.
Όπως και να ‘χει το πράμα, ας περιμένουμε τη Alex κάνοντας ένα τσιγάρο. Θέλω να διώξω την αμμωνία και την πρωινή αναπνοή 20 ετών από το στόμα. Ο FitzRoy και ο Charlie άρχισαν τη γνωστή ιεροτελεστία κάθε ταξιδιώτη που επανέρχεται από ένα μακρύ κρυοΰπνο: Έστριψαν από ένα τσιγάρο με Νικοτινάλγη φερμένη από τον Πήγασο 1Κ, την καλύτερη από τους γνωστούς κόσμους.
Στο μεταξύ, η Alex, αφού με τη βοήθεια της E.L.I.Z.A., της τεχνητής νοημοσύνης του σκάφους, ολοκλήρωσε τον έλεγχο συστημάτων, προχωρούσε σε έναν γρήγορο οπτικό έλεγχο, όταν παρατήρησε κάτι που την έκανε να παγώσει: Μία τεράστια τρύπα, σαν από διαρροή οξέος, είχε ανοίξει στην οροφή του μηχανοστασίου και ό,τι την είχε δημιουργήσει έκανε τη δουλειά του πια σε μία κονσόλα. Τι ήταν όμως ακριβώς; Πάνω από το μηχανοστάσιο βρισκόταν το αμπάρι διατήρησης εξωγήινων δειγμάτων. Ανέβηκε τη σκάλα που οδηγούσε στο αμπάρι. Τα πάντα ήταν σκοτεινά. Έριξε τη δέσμη του φακού πάνω στα δείγματα και εκείνη τη στιγμή ήξερε ότι έπρεπε να ενημερώσει αμέσως τον καπετάνιο – ή μάλλον καλύτερα τον Charlie.
- Το δείγμα υπ. αριθμόν 22, είπε με κομμένη φωνή στους συντρόφους της. Αυτό μας έχει κάνει όλη τη ζημιά. Κάτι σαν διαρροή – Charlie μπορείς να τσεκάρεις αυτό το υγρό που συνέλεξα; Πρέπει να είναι κάποιο οξύ και διέρρεε από το κάνιστρο του δείγματος .
Έτρεξαν γοργά στο εργαστήριο. Το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μπήκε σε λειτουργία. Στη συνήθη μεγέθυνση αποκάλυψε το ακραιόφιλο που είχε την ικανότητα να μεταβολίζει πετρώματα ηφαιστειακής σύνθεσης και να παράγει υδατανθρακικές ενώσεις, που με απλή σχετικά επεξεργασία μπορούσαν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο. Μία απεριόριστη πηγή τροφής. Αλλά δεν ήταν αυτό που ενδιέφερε τους δύο επιστήμονες τώρα. Τα δάκτυλα του Charlie πάλευαν με τις ρυθμίσεις του οργάνου. Ανέβασε την κλίμακα μεγέθυνσης επί δύο. Τίποτα. Στη συνέχεια 10 τάξεις μεγέθους, ψάχνοντας για ίχνη ουσιών. Και πάλι τίποτα. Μετά γύρισε το κουμπί σχεδόν στο τέρμα, λίγο πριν το ατομικό επίπεδο. Και αυτό που έδειξε η τρισδιάστατη προβολή, ήταν κάτι που δεν είχαν αντικρίσει ποτέ ξανά ανθρώπινα μάτια. Σε μεγέθυνση 100 τάξεις μεγέθους περισσότερη από όση χρειάζονταν για να παρατηρήσουν το ίδιο το ακραιόφιλο, φάνηκαν μικροί οργανισμοί, όμοιοι με φυσικές νανομηχανές, που ήδη κατέτρωγαν με μηχανικό τρόπο την επιφάνεια του ειδικού τρυβλίου*. Το δείγμα υπ. αριθμόν 22 δεν ήταν ένας και μοναδικός οργανισμός, όπως όλα τα αρχικά τεστ έδειξαν, αλλά ένα συμβιωτικό βακτήριο. Το υπερανθεκτικό κάνιστρο φαίνεται είχε δημιουργήσει συνθήκες στις οποίες δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει το ακραιόφιλο μεταβολίζοντας τις νανομηχανές και είχε επικρατήσει ο δεύτερος και τρομερός συμβιωτικός οργανισμός που κατέτρωγε κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμά του. Αυτός δεν έπρεπε με τίποτα να φτάσει στην επιφάνεια της Γης. Έτρεξαν να μηνύσουν στο FitzRoy τα μαντάτα.
Η ομάδα έπρεπε πλέον να βρει λύση: Να σώσουν τις ζωές τους, όσα δείγματα μπορούσαν, εκτός βεβαίως από το διαβόητο δείγμα υπ. αριθμόν 22 και την ανθρωπότητα. Δεν τους έμεναν και πολλές ώρες ακόμη. Ο Μαγγελάνος 3, το GPS του σκάφους, ήδη είχε σήμα από 11 διαστημικούς σταθμούς και τους έδειχνε ότι απείχαν με την τρέχουσα ταχύτητα, μόλις 140 λεπτά από τη Γη. Τότε, ο καπετάνιος πήρε μία στρατηγική απόφαση. Ενημέρωσε τους άλλους δύο. Θα απενεργοποιούσαν τα ιοντικά φρένα. Θα άφηναν το σκάφος στην παρούσα ταχύτητα και με μία κίνηση σφεντόνας γύρω από τη Γη θα έστελναν το σκάφος κατευθείαν στον Ήλιο.
Η Alex ήδη έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις. Οι άλλοι δύο πήγαν και πήραν με προσοχή από το αμπάρι δειγμάτων επτά δείγματα που έδειχναν να είναι καθαρά από τη μόλυνση. Ίσως έθεταν σε κίνδυνο σχεδόν κάθε κατασκευή στη Γη, αλλά τα οφέλη ήταν τεράστια. Στον πλανήτη, εδώ και πολλές δεκαετίες, μαίνονταν τρομερές εστίες σύγκρουσης με αφορμή τους φυσικούς πόρους. Η Γη δεν μπορούσε να θρέψει με αειφόρο τρόπο πάνω από έξι δισεκατομμύρια και οι άπληστοι κάτοικοί της, σαν μία τρομακτική μούχλα, είχαν ξεπεράσει αυτό το νούμερο κατά τέσσερις φορές σχεδόν. Ήταν άγνωστο τι θα ακολουθούσε.
- Είμαστε έτοιμοι, φώναξε η Alex.
- Εντάξει παιδιά, είπε ο FitzRoy. Καλύτερα να μπούμε τώρα. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει το εξωτερικό κέλυφος.
Ο Charlie ήδη είχε ρυθμίσει το χρόνο απελευθέρωσης των ακάτων διάσωσης. Σε καθεμιά μπήκε και ένα μέλος του πληρώματος, αφού μοίρασαν καλού κακού τα κάνιστρα δειγμάτων μεταξύ τους.
Τα υπόλοιπα 78 λεπτά κύλησαν με αγωνία. Ξαφνικά, οι μηχανισμοί απελευθέρωσης πυροδοτήθηκαν και οι τρεις άκατοι απελευθερώθηκαν πάνω από το υπέροχο γαλάζιο της Γης, ενώ το Beagle συνέχιζε την αυτοκαταστροφική τροχιά του γύρω από τον πλανήτη και τέρμα τον Ήλιο. Δεν το ήξεραν, αλλά και οι τρεις, σχεδόν ταυτόχρονα, ψιθύρισαν ένα πικρό αντίο στο σκάφος που γαλήνια τους αποχαιρετούσε στο μαύρο του διαστήματος.
Οι άκατοι δεν άργησαν να πλησιάσουν την επιφάνεια. Ο κυβερνήτης, από τη θυρίδα της δικής του έριξε μία τελευταία κλεφτή ματιά, ώστε να γνωρίζει πού στο καλό θα προσγειώνονταν ή προσθαλασσώνονταν. Μπόρεσε να αναγνωρίσει τη δυτική Σαχάρα, όπου ξημέρωνε σε λίγο. Ήξερε όμως, ότι όπου σχεδόν και να ήταν, οι δυνάμεις της Αμερικανικής Ομοσπονδίας θα τους έσωζαν.
Τα αλεξίπτωτα βγήκαν, μειώνοντας την ταχύτητά τους και οι άκατοι άγγιξαν απαλά την άμμο της ερήμου, όπως πράγματι είχε υπολογίσει ο κυβερνήτης. Άνοιξαν τις θυρίδες τους και μέσα στο σκοτάδι, με τη βοήθεια του αμυδρού φωτισμού των θαλαμίσκων και των φλας εντοπισμού, πήδηξαν στην επιφάνεια της μητέρας Γης, συγκινημένοι μετά από 40 τόσα χρόνια στο διάστημα. Ένα πολύ ψυχρό αεράκι φυσούσε φέρνοντας στα πρόσωπά τους κόκκους άμμου.
Μα πού βρίσκονταν ακριβώς; Ο FitzRoy έβγαλε το δικό του GPS που θα πρέπει να είχε μπει σε γήινη λειτουργία, λαμβάνοντας πλέον σήμα μόνο από τους δορυφόρους. Καμία ένδειξη. Το καταραμένο μηχάνημα βρήκε την ώρα να χαλάσει, σκέφτηκε. Ρώτησε τους άλλους δύο:
- Τι γράφουν τα δικά σας GPS; Το δικό μου τα ’παιξε.
Ο Charlie και η Alex έλεγξαν τα δικά τους. Καμία ένδειξη, επίσης. Μα πώς στο καλό μπορεί να συμβαίνει αυτό; θύμωσαν και αναρωτήθηκαν.
- Μήπως άλλαξαν τα συστήματα; ρώτησε ο καπετάνιος.
- Αδύνατον, του απάντησε η Alex. Είναι αναδρομικά συμβατά ακόμη από το Μαγγελάνο 1 και υπάρχει ειδική συνθήκη των τριών Ομοσπονδιών, Αμερικανικής, Ευρω-ρωσικής και Κινεζο-ασιατικής για αυτό το λόγο. Κι έπειτα, όπως θυμάστε πολύ καλά, στο σκάφος, το GPS σε διαστημική λειτουργία λειτουργούσε μια χαρά. Το GPS είναι φτιαγμένο για να δίνει στίγμα, ο κόσμος να χαλάσει.
Το ύφος της δεν επιδεχόταν αμφισβήτηση. Όμως, ήταν μυστήριο. Και πού στο καλό βρίσκονταν, ώστε να ειδοποιήσουν για τον ερχομό τους; Η έκτακτη κατάσταση δυστυχώς δεν τους είχε αφήσει να επικοινωνήσουν με τη βάση.
Το φως δυνάμωνε. Τότε, σήκωσαν αργά το βλέμμα τους από τις άχρηστες συσκευές τους και κοίταξαν γύρω τους. Ο ουρανός είχε ένα πένθιμο γκρι χρώμα. Η άμμος δεν ήταν ακριβώς χρυσαφιά, αλλά είχε μία σταχτί απόχρωση. Ο αέρας δεν έφερνε άμμο, αλλά θανατερή πυρηνική στάχτη.
Ώστε οι ηλίθιοι το έκαναν τελικά. Κανείς δεν επρόκειτο να τους περιμένει. Όλα είχαν πάει στο βρόντο. Οι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί* των εκρήξεων θα είχαν κάψει και τους γεωστατικούς δορυφόρους του Μαγγελάνου 3. Γι’ αυτό τα GPS σε επίγεια λειτουργία δεν έδειχναν τίποτα. Οι μακρινοί διαστημικοί σταθμοί, από την άλλη, συνέχιζαν να δίνουν σήμα στο ηλιακό σύστημα, όσο οι μπαταρίες τους κρατούσαν, παρατημένοι και ανεπηρέαστοι από το ηλεκτροστατικό σοκ, κουβαλώντας μέσα τους ανθρώπινες μούμιες, εσαεί.
Οι τρεις τελευταίοι μελλοθάνατοι της ανθρωπότητας άφησαν τα κάνιστρα να πέσουν στη μολυσμένη άμμο.
Στο μυαλό της Alex αντηχούσε ακόμη η τελευταία φράση της: Ο κόσμος να χαλάσει… Πόσο τραγικά είχε πέσει έξω. Κοίταξε μία τελευταία φορά το GPS και άρχισε να κλαίει.
[1] C είναι η ταχύτητα του φωτός
[2] Ακραιόφιλο (extremophile): Οργανισμός που καταφέρνει να επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας ή πίεσης, ραδιενέργειας, χημικές, κτλ.
* Ειδικό σκεύος από γυαλί ή πλαστικό, στο οποίο αναπτύσσονται μικροοργανισμοί.
* Ηλεκτρομαγνητικός Παλμός (Electromagnetic Pulse – EMP): Ένα πολύ ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό κύμα που εκπέμπεται σε πυρηνικές εκρήξεις και μπορεί να καταστρέψει ευαίσθητα κυκλώματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο...


Το καλό μου ρολογάκι Citizen Aquamount με 3 αισθητήρες (ύψος, βάθος, θερμοκρασία). Σούπερ, σε σούπερ τιμή.





Posted by Picasa

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Μαθαίνοντας να είσαι ντόπιος στο Μπελίσε: Παγκόσμια συστήματα κοινών διαφορών
















Μαθαίνοντας να είσαι ντόπιος στο Μπελίσε: Παγκόσμια συστήματα κοινών διαφορών
Του Dr Richard Wilk
Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις της Κατανάλωσης


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο P.T. Barnum[1] καθιέρωσε το 1848, ένα είδος θεάματος που έμελλε να αποτελέσει θεσμό, και μάλιστα έναν θεσμό που θα μας απασχολήσει στο εν λόγω άρθρο, ήτοι τα θεάματα – παρελάσεις – επιδείξεις – διαγωνισμούς[2] ομορφιάς.
Ο δρ Wilk επιχειρηματολογεί ότι οι διαγωνισμοί αυτοί που διεξάγονται στη χώρα του Μπελίσε, δημιουργούν το εξής παράδοξο: Ενώ διενεργούνται, αρχικά τουλάχιστον, σε τοπικό επίπεδο, βασιζόμενοι σε τοπικούς θεσμούς και κοινωνικές σχέσεις, δημιουργούν τελικά μία ομογενοποίηση, ανα-κωδικοποιώντας και βάζοντάς τις σε καλούπια με μία παγκοσμιοποιημένη φόρμα. Στα επόμενα μελετάται πώς αυτό ακριβώς συμβαίνει.





Εικόνα 1: P.T. Barnum (1810-1891)





Ο δρ Wilk εκτιμά πως το παγκόσμιο χωνευτήρι ή η παγκόσμια τάξη των πολιτισμικών πραγμάτων δεν απαρτίζεται από ένα σύνολο κοινών αγαθών ή γνώσεων, αλλά από κοινές φόρμες και δομές που διαμεσολαβούν μεταξύ των πολιτισμών (όπως οι διαγωνισμοί ομορφιάς στην περίπτωσή μας).
ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΟ ΜΠΕΛΙΣΕ
Λίγα λόγια για το Μπελίσε:
§ Belize (πρώην Βρετανική Ονδούρα): Κράτος της Κ. Αμερικής, με πρωτεύουσα το Μπελμοπάν.
§ Ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Μ. Βρετανία το 1981.
§ Πληθυσμός: 200.000
§ Ομιλούμενες γλώσσες: Περισσότερες από 6
§ Στενή συνεργασία με ξένες οικονομίες, πολλά είδη εισάγονται.
§ Οι κάτοικοι είναι διασκορπισμένοι στις Η.Π.Α. και Καραϊβική και πηγαινοέρχονται μεταξύ χωρών μετανάστευσης και Μπ.
§ Οι κάτοικοι παρακολουθούν πολλή Αμερικανική και Μεξικάνικη τηλεόραση και έρχονται σε επαφή με τουρίστες, επαναπατρισθέντες, φοιτητές, παρθένα τροπικά δάση, αρχαία ερείπια, παραδοσιακούς-μάγους γιατρούς, και γενικά ένα μείγμα τοπικών και διεθνών στοιχείων.
Μάλιστα, πριν την εισροή όλων των ξένων στοιχείων, δεν θα μπορούσε να ειπωθεί ότι υπήρχε συγκροτημένη εθνική κουλτούρα ούτε και εθνολογικές κουλτούρες, οι οποίες τώρα είναι ισχυρότερες και πιο διακριτές από ποτέ. Οι Κρεολοί[3] θεωρούνταν ότι δεν είχαν δικό τους πολιτισμό, αλλά ότι ήταν στην «πραγματικότητα» Βρετανοί ή άνθρωποι της Καραϊβικής. Λ.χ., δεν υπήρχε κουζίνα του Μπελίσε ή τοπικό φαγητό, ούτε καν Κρεολική κουζίνα.
Εικόνες 2 και 3: Belikin, η "αυθεντική" μπύρα του Μπελίσε, από Αμερικανό επιχειρηματία, σε Καναδικό ζυθοποιείο, από Ολλανδική βύνη, σε Αγγλικά μπουκάλια... (Σαν τσολιαδάκια Made in Japan δηλαδή).
Οι ισπανόφωνοι επαρχιώτες (Mestizos) θεωρούνταν Μεξικανοί ή Γουατεμαλέζοι. Οι μόνοι που θεωρούνταν πως είχαν μία δική τους κουλτούρα ήταν περιθωριοποιημένες μειονότητες μεταναστών (λ.χ. Μάγια, Ινδοί Ινδουιστές, Λιβανέζοι, Κινέζοι, Garifuna, και Mennonites).
Οι μόνοι που πίστευαν ή τόνιζαν την ανάγκη συγκρότησης κάποιας εθνικής κουλτούρας, που θα λειτουργούσε ενωτικά και θα συγκέντρωνε τα ‘καλύτερα’ στοιχεία του πολιτισμού της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, ήταν οι πολιτικοί, ειδικά τα μέλη του Ενωμένου Λαϊκού Κόμματος (People’s United Party). Η κουλτούρα αυτή θεωρούνταν ανύπαρκτη εκτός πρωτευούσης.
Σήμερα βέβαια, η κατάσταση έχει αλλάξει:
§ ‘Γνήσια τοπικά’ πιάτα εμφανίζονται είτε στα εστιατόρια των μεταναστών στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, είτε στα τοπικά τουριστικά ξενοδοχεία, είτε τέλος στα τοπικά εστιατόρια που δεν ήταν κινέζικα[4]
§ Μία περιοδεύουσα ομάδα χορεύει εθνικούς χορούς
§ Ένας σύλλογος προσπαθεί να αναδείξει την ιστορία του Μπ. μέσω της δημιουργίας εθνικών μνημείων και επιλογής εθνικών ηρώων
§ Πίνακες αποδίδουν τη ζωή των κατοίκων στα χωριά του Μπ.
§ Κι ακόμη, έχει κάνει την εμφάνισή της η ποίηση του Μπ.
Μάλιστα, στην διαμόρφωση και διατήρηση αυτής της εθνικής κουλτούρας συμμετέχουν οι κάτοικοι όλων των τάξεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούν στο περιεχόμενο ή στην νοηματοδότηση αυτής της κουλτούρας, η οποία ωστόσο έχει αποτελέσει ένα πεδίο νόμιμης αντιπαράθεσης και αντικειμενοποίησης διαφωνιών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Στη διαμόρφωση αυτής της κουλτούρας συμμετέχει και η διασπορά με έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο.
Για την ερμηνεία αυτού του φαινομένου η χρήση διπολικών σχημάτων όπως το τοπικό και το παγκόσμιο δεν είναι αποδοτική διατείνεται ο Wilk, καθώς δεν υπήρχε ποτέ η ψευδαίσθηση εκ μέρους των ντόπιων περί της ύπαρξης αυθεντικών και αυτόνομων αξιών.
Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Σε αυτό το σημείο ο Wilk αναφέρεται στον δυϊσμό του αγγλόφωνου Καραϊβικού πολιτισμού ο οποίος απαρτίζεται από δύο συστήματα:
1. Ένα σύστημα αξιών, μίας ‘σεβάσμιας’ Ευρωπαϊκής ‘υψηλής κουλτούρας’ που αφορά στις οικογενειακές σχέσεις και στη συμμετοχή στη θρησκευτική ζωή και την κοινωνική ανέλιξη μέσω της μόρφωσης και της προσφοράς στην κοινωνία.
2. Και ένα σύμπλεγμα υπόληψης, που έρχεται σε αντίθεση με τα κοινωνικά ‘πρέπει’ και την καθεστηκυία τάξη, και το οποίο αναπτύσσεται γύρω από την κουλτούρα του δρόμου, τις λεκτικές μαγκιές και τσαμπουκάδες[5], και τη λαϊκή μουσική και χορό.
§ Κάποιοι επιχείρησαν να ερμηνεύσουν αυτό το δυϊσμό βασιζόμενοι στο παρελθόν της δουλείας από τη μια, που επέβαλλε τις αξίες των αφεντικών στους δούλους και την αντίδραση των δευτέρων από την άλλη.
§ Κάποιοι άλλοι, βασίστηκαν σε μία ανάλυση μέσω των διαφορών του φύλου, λέγοντας ότι οι γυναίκες αποτέλεσαν τη βάση του πρώτου σκέλους (δηλαδή του συστήματος αξιών) και οι άντρες από την άλλη του δευτέρου (δηλαδή της υπόληψης).
§ Άλλοι πάλι τον ερμήνευσαν βασισμένοι σε διαφορές των φυλών και της κοινωνικής τάξης, κ.ο.κ.
Ο Wilk επιμένει ότι όλες αυτές οι ερμηνείες είναι ανεπαρκείς και ότι ούτως ή άλλως και τα δύο συστήματα άντλησαν σύμβολα και στοιχεία από ξένες πηγές. Και αντιθέτως με τη μελέτη του Bourdieu στη Γαλλία, στο Μπ. οι ρυθμοί εισαγωγής αυτών των ξένων συμβόλων και αξιών (όπως χρώματα συμμοριών του δρόμου από το LA[6]) και αγαθών (όπως όπλα Uzi) και οι χαλαροί δεσμοί τους με την τοπική κουλτούρα δεν είναι βεβαίως στοιχεία που μπορούν να τη διαμορφώσουν· είναι μάλλον το κοινό σύστημα έκφρασης και μετάδοσης των τοπικών διαφορών, της ηθικής και του πολιτικού ανταγωνισμού που είναι σταθερό και εκφράζεται μέσω αυτών των ολοένα μεταβαλλόμενων και ακολουθούντων ένα ιλιγγιώδη ρυθμό εισαγωγών. Ο βασικός προβληματισμός όσον αφορά σε αυτή την αθρόα εισροή ξένων αξιών είναι εάν προκαλείται στους ντόπιους σύγχυση σχετικά με το τι διακυβεύεται καθώς και τη νοηματοδότηση αυτών των αξιών. Ο Wilk εκτιμά ότι οι κάτοικοι του Μπ. έχουν συνείδηση αυτής της κατάστασης και σπανίως συγχέουν αυτά μεταξύ τους.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Αντίθετα με ορισμένους αναλυτές, όπως ο Jonathan Friedman, ο Wilk εκτιμά ότι η φύση της πολιτισμικής επικυριαρχίας μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά δεν αφανίζεται, και η συνέπεια αυτού δεν είναι η απο-ομογενοποίηση ή ο παγκόσμιος κατακερματισμός. Αντιθέτως, το νέο παγκόσμιο πολιτισμικό σύστημα προάγει τη διαφορετικότητα αλλά μία συγκεκριμένη διαφορετικότητα, αυτή του τρόπου έκφρασης των διαφορετικοτήτων. Με άλλα λόγια οι διαφορετικές κουλτούρες παραμένουν τέτοιες αλλά με ομοιόμορφους τρόπους.
Παραθέτει δε ένα παράδειγμα από μία εκπομπή του ESPN[7]: Το «Αμερικανικό πρωτάθλημα στο Σκοινάκι από την Τετάρτη Τάξη Δημοτικού έως το Λύκειο». Μέσω αυτού του διαγωνισμού, προτυποποιείτο ένα παιχνίδι. Βεβαίως, στο πρωτάθλημα προβλέπονταν και μέρη ελεύθερου στιλ, με διαφορετική αξιολόγηση. Όλες αυτές οι ομάδες κατατάσσονταν με βάση την ηλικία, το επίπεδο, ακόμη και (ανεπισήμως) τη φυλή, μια και οι ομάδες ήταν ομοιογενώς λευκές ή μαύρες, ή και τον τόπο κατοικίας (πλούσια προάστια λευκών ή κεντρικές φτωχοσυνοικίες[8]) ή και το φύλο. Έτσι, ορισμένες διαφορές (όπως της τάξης του σχολείου) έρχονται σε πρώτο πλάνο, ενώ άλλες (όπως της κοινωνικής τάξης) περνάνε στο παρασκήνιο, χωρίς ωστόσο να απαλείφονται υπό καμία έννοια. Όπως το θέτει ο Bourdieu, πρόκειται για ένα σύστημα που ‘ταξινομεί και ταξινομεί και τους ίδιους τους ταξινομητές’. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Μπ. με τα θεάματα – παρελάσεις – επιδείξεις – διαγωνισμούς ομορφιάς.
ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΕΛΙΣΕ
Κατά το 1930 και ’40 η δημοφιλής διασκέδαση των μεσαίων και εργαζομένων τάξεων στο Μπελίσε ήταν τα βαριετέ. Από την άλλη η ελίτ προωθούσε τα κλασικά κονσέρτα, τα ρεσιτάλ ποίησης και Σεξπιρικά δράματα. Τα βαριετέ σε ένα κράμα με το καρναβάλι (που στο Μπελίσε εορτάζεται υπό κάποια μορφή το Σεπτέμβριο) έδωσαν τις παρελάσεις ομορφιάς, μαζί με διαγωνισμούς ποίησης, έκθεσης ιδεών και μαγειρικής.
Εικόνα 4: Η παρέλαση για τη Βασίλισσα του Κόλπου
Οι διαγωνισμοί έχουν στοιχεία υψηλής κουλτούρας και κουλτούρας του δρόμου. Αν και είναι οι όμορφες που διαγωνίζονται, ωστόσο ενσωματώνονται στους διαγωνισμούς και διάφορες αξίες. Οι παρελάσεις συνδέονται με τα τοπικά πολιτικά πράγματα. Δηλαδή:
Η πάλαι ποτέ Βρετανική αυτοκρατορία, της οποίας αποικία ήταν το Μπελίσε, κατέρρευσε ως γνωστόν γύρω στα 1940. Τότε εμφανίστηκαν εθνικιστικά, λαϊκά, συνδικαλιστικά και αντι-Βρετανικά κινήματα. Από την άλλη, μέλη της μεσαίας τάξης δημιούργησαν το Πιστό και Πατριωτικό Μέτωπο των Κατοίκων του Κόλπου (Loyal and Patriotic Order of the Baymen - LPOB), που ήταν περήφανοι για την υποτέλειά τους στους Βρετανούς και οργανωμένο σε «στοές» ή τοπικές οργανώσεις. Αυτοί οργάνωσαν διάφορους διαγωνισμούς ενίσχυσης της αίσθησης δεσμού με τους Βρετανούς, και εν τέλει το διαγωνισμό της «Βασίλισσας του Κόλπου» μιας καρικατούρας της βασίλισσας Ελισάβετ.
Εικόνα 5: Ομορφιά και... χάρη (βλ. το σκηνικό σε δεύτερο πλάνο: "The future belongs to education"). Από διαγωνισμό για τη "Βασίλισσα του Μπ." στην Καλιφόρνια.
Με λίγα λόγια, το LPOB αντιμετώπισε το πολιτικό ζήτημα της ανεξαρτησίας και αυτοδιοίκησης στην πολιτισμική αρένα του σεβασμού, του «γούστου» και της μόρφωσης, αξίες που υποτίθεται ότι αξιολογούνταν στους διαγωνισμούς ομορφιάς. Μέσω αυτών, οι μάζες τονώνονταν και ανατάσσονταν μέσω ενός «αποδεκτού ηθικά και κοινωνικά» θεάματος.
Οι υποδιαιρέσεις και η αναπαραγωγή των παρελάσεων
§ 1946: Διαγωνιζόμενοι μόνο από την πόλη του Μπελίσε.
§ 1949: Ορισμένοι και από τοπικές οργανώσεις του LPOB σε συνοικίες της πόλης. Επίσης, πρωτεύουσες περιφερειών και μεγάλα χωριά εξέλεγαν τις δικές τους βασίλισσες.
§ 1950: Διαμόρφωση ιεραρχικής δομής και δημιουργία ενός κεντρικού εθνικού διαγωνισμού. Οι εθνοτικές, ταξικές και πολιτικές διαφορές υποβόσκουν. Οι δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις συγκρούονται, και υποστηρικτές των βρετανών φυλακίζονται. Τότε, αυτοί οργανώνουν το διαγωνισμό «Μις Βρετανικές Ονδούρες». Οι αντίπαλοι αναδεικνύουν υποψήφιες που δεν έχουν συνδέσεις με το βρετανικό στοιχείο, στο διαγωνισμό της «Βασίλισσας του Κόλπου». Έτσι, οι διαγωνισμοί εμπεριέχουν αυτή την αντιπαλότητα μεταξύ Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (τους δεξιούς φιλοβρετανούς) και αριστερού Ενωμένου Λαϊκού Κόμματος (People’s United Party – PUP).
§ 1964: Η εκλεγόμενη του PUP γίνεται «Μις Ανεξαρτησία», ενώ το ίδιο κόμμα άρχισε να ελέγχει και το διαγωνισμό της «Βασίλισσας του Κόλπου», που τον έριξε σε μαρασμό.
§ Τέλη δεκαετίας 1960: Με την άνοδο της άφρο «Μαύρης Δύναμης» στις Η.Π.Α.[9] ξεφυτρώνει και στο Μπ. ο διαγωνισμός για τη «Μις Άφρο – Ονδούρες». Οι δε Garifuna[10] από το 1946 ήδη αναδεικνύουν τη Βασίλισσα της Προσφυγιάς[11], ενώ οι Ισπανικής καταγωγής κάτοικοι τη Μις Παναμερικάνα, κ.ο.κ.
§ 1985 και ένθεν: Περαιτέρω διαχωρισμός βάσει ηλικίας (Miss Teen, Miss Young, Ms Maturity, κ.τ.τ.).
Παρά την ποικιλότητά τους, στην πραγματικότητα οι διαγωνισμοί λειτουργούν ομοιογενοποιητικά, καθώς θέτουν τις πολλές διαφορές μεταξύ των πολιτών του Μπ. υπό ένα κοινό θέμα.
Η σχέση με τα διεθνή πράγματα
Εικόνα 6: Μια... πιο λευκή διαγωνιζόμενη, κατά τα δυτικά πρότυπα.
Μετά τον 2ο Π.Π.: Τοπικοί διαγωνισμοί μόνο, λόγω έλλειψης κονδυλίων
Μετά τη δεκαετία του ’50: Διαγωνισμοί στις Η.Π.Α. από εκεί μετανάστες
Δεκαετία του ’70: Συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς
Χρηματοδότηση και από τα δύο κόμματα, και ιδ. εταιρείες, περισσότερος επαγγελματισμός
Σύγκρουση των προτύπων του ωραίου κατά τη διεθνή έννοια και κατά την τοπική αντίληψη. Επικράτηση των δυτικών.
Εικόνα 7: Τα λόγια είναι περιττά!









Η τοπική παρέλαση της διαφοράς
Οργανωτές και χορηγοί αντιμετωπίζουν τους διαγωνισμούς ως γεγονότα που ενώνουν το έθνος μέσω των διαφορών, ακολουθώντας και την επίσημη κυβερνητική γραμμή ότι «κάθε εθνοτική ομάδα συμβάλλει με τον τρόπο της σε ένα μοναδικό κράμα».
Η διαφορά εν τη ενώσει: Αρχικά οι διαγωνιζόμενες ντύνονται με τα τοπικά ενδύματα, χορεύουν τους «έθνικ» χορούς και τραγουδούν τα «έθνικ» τραγούδια, αλλά από τους ημιτελικούς και μετά (σε εθνικό επίπεδο πια) όλα αυτά μένουν πίσω, και λαμβάνει χώρα μία ομογενοποίηση της συμπεριφοράς και εμφάνισης, για χάρη της εθνικής ενότητας.
Οι διαφορές βρίσκουν μία «ασφαλή» διέξοδο και, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, δεν αναδύονται περαιτέρω προβληματικά ζητήματα, όπως διεκδικήσεις γης και ανθρώπινα δικαιώματα. Σημειωτέον ότι οι «έθνικ» καλλιτεχνικές εκφράσεις δεν έχουν να κάνουν με την καθημερινή καλλιτεχνική πραγματικότητα της χώρας.
[10+1] ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι παρελάσεις ομορφιάς παρέχουν μία μορφή οργανωμένης έκφρασης και κωδικοποίησης πολλών αλλά όχι όλων των διαφορών μεταξύ (όχι όλων) των κατοίκων του Μπελίσε.
Πρόκειται για θεσμούς ρυθμιστικούς που συνδέουν προοδευτικά το τοπικό με το παγκόσμιο.
Υπάρχει μία επίφαση αντικειμενικού.
Υπάρχει μία επίφαση ηθικώς αποδεκτού.
Υπάρχει ωστόσο η αίσθηση στο κοινό του «μαγειρέματος στα παρασκήνια».
Όσο πιο υψηλός ο διαγωνισμός (δηλαδή πιο κεντρικός ή διεθνούς επιπέδου) τόσο τα πρότυπα ευθυγραμμίζονται με τα κεντρικά ή διεθνή πρότυπα (λ.χ. της Ν. Υόρκης παρά του Μπελίσε).
Αυτό επηρεάζει με τη σειρά του τα πρότυπα της περιφέρειας, οι κάτοικοι της οποίας πλέον αρχίζουν να θεωρούν ως ωραίο λ.χ. το λευκό δέρμα και ίσια μαλλιά.
Οι διαγωνισμοί δεν ενοποιούν, αλλά... (βλ. συμπέρασμα #1).
Κατά την κωδικοποίηση (βλ. συμπέρασμα #1) ορισμένες διαφορές και αντικρούσεις αναδύονται ενώ άλλες υποβιβάζονται ή αποκρύπτονται. Δηλαδή, η ίδια η διαδικασία λειτουργεί ως φίλτρο, και αυτό βασίζεται επίσης στο συμπέρασμα #3.
Οι διαγωνισμοί δεν παρεμποδίζουν συγκεκριμένες ομάδες από τη συμμετοχή, ακόμη και τη νίκη. Όμως, περιορίζουν τη δράση τους, ακριβώς διότι... (βλ. συμπέρασμα #1).
Τελικά, οι διαγωνισμοί αυτοί δημιουργούν νέους τύπους τοπικής οργάνωσης και ταυτότητας, νέες δομές και ιεραρχίες, και κοινότητες οπαδών και συναγωνιζόμενων τόσο πραγματικές και αληθινές όσο και οι φυλές και σχέσεις που χρόνια μελετούν οι ανθρωπολόγοι.
[1] Barnum, P(hineas) T(aylor) (1810-1891): Αμερικανός επαγγελματίας του θεάματος, που εισήγαγε μορφές θεάματος για το κοινό, όπως τα λαϊκά μουσεία, τα μουσικά κονσέρτα, και το τσίρκο με τους τρεις δακτυλίους (Encyclopaedia Britannica, CD-ROM, 2001).
[2] Αποδίδουμε την αγγλική λέξη «pageant», την οποία εφεξής θα αποδίδουμε ως διαγωνισμό ή παρέλαση (ομορφιάς, εν προκειμένω).
[3] Ισπανιστί CRIOLLO, Γαλλιστί CRÉOLE, αρχικά, κατά τους 16ο έως 18ο αι., οιοδήποτε λευκό άτομο από την Ισπανόφωνη Αμερική από Ισπανούς γονείς. Έκτοτε, ο όρος χρησιμοποιήθηκε με διάφορες έννοιες, συχνά συγκρουόμενες ή ποικίλλουσες από περιοχή σε περιοχή (Encyclopaedia Britannica, CD-ROM, 2001). Κατά άλλη ερμηνεία (Μείζον Ελληνικό Λεξικό, CD-ROM, 1997), άτομο που γεννήθηκε στις παλιές αποικίες (Αμερικής και Πολυνησίας) από Ευρωπαίους γονείς ή άτομο από ένα γονέα ιθαγενή και ένα μιγάδα.
Η πολυσημία του όρου είναι προφανής.
[4] Πρβλ. τις επινοήσεις των Ελλήνων μεταναστών – εστιατόρων στη Γερμανία και άλλες χώρες, που σερβίρουν την καθόλου Ελληνική μπριζόλα με πατάτες, και τα ανάλογά τους, υπό ευφάνταστα ονόματα, όπως «πιάτο του Απόλλωνα», «πιάτο του Σωκράτη», κτλ.
[5] Πρβλ. αυτό που παλαιότερα αντιστοίχως στην Ελλάδα, κουτσαβάκια, μαχαλόμαγκες και καπανταήδες έλεγαν, «έχω και μια μούρη [πρόσωπο] στην κοινωνία» (βλ. σχετ. Η. Πετρόπουλου, «μαχαιροβγάλτες και καπανταήδες», εκδόσεις Νεφέλη, 2001).
[6] Κοινώς: Λος Άντζελες˙ όμως η χρήση του αρκτικόλεξου «LA» στο κείμενο σηματοδοτεί και την πλήρη διείσδυση της Αμερικανικής κουλτούρας σε αυτή του Μπ.
[7] Αμερικανικό δορυφορικό κανάλι που μεταδίδει κάθε είδους επίσημο ή ανεπίσημο άθλημα (από ποδόσφαιρο μέχρι διαγωνισμό εκτόξευσης φλέματος, όπως άλλωστε το ίδιο διατείνεται σε διαφημιστικά του μηνύματα).
[8] Αντιθέτως με αυτά που ισχύουν αλλού· στη σημειολογία του downtown έχει αναφερθεί εκτεταμένα ο Ουμπέρτο Έκο.
[9] Η περίφημη «Πορεία στην Ουάσιγκτον» γίνεται το 1963. Ο Μάλκολμ Χ δολοφονείται το 1966 και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968, στο Μέμφις του Τενεσί. Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων ιδρύεται το 1966. Το «Έθνος του Ισλάμ» (θρησκευτικοπολιτικό κίνημα των Αφροαμερικανών) γνωρίζει εκείνη την περίοδο τη μεγάλη του δύναμη.
[10] Απόγονοι των Ινδών και Αφρικανών της Καραϊβικής, εξορισμένων από τις Μικρές Αντίλες, από τους Βρετανούς το 18ο αι.
[11] Αποδίδουμε, κάπως ελεύθερα, και πάντως στο πνεύμα, πιστεύουμε, του κειμένου, τη λέξη «Settlement».

Ινδία




Posted by Picasa